No image

Milliyet spor yazarı Fatih Tanfer’in, Göztepe – Yeni Malatyaspor maçındaki skandal kararlar ile ilgili köşe yazısı.

Futbolda yorumlarımda hakemi ön plana çıkarmayı sevmem. Ancak Göztepe’nin Yeni Malatyaspor ile oynadığı maçta, VAR sistemi ve Hakem oyunun sonucunu etkiledi.

Özgür Yankaya, maç boyunca eli kulağında VAR versin ben uygulayayım anlayışındaydı. 4 karar verdi, VAR’a gitti, üçünü bozdu. Her nedense Deniz Kadah’ın direkten dönen şutu sonrası Reis’e yapılan müdahale hariç hepsinde VAR kararlarını Göztepe aleyhinde verdi. Göztepe’nin ilk yediği gol kesinlikle ofsayt. Burda hakem gibi, VAR’da hata yaptı. Gelelim Castro’nun oyundan atılmasına. Evet hareketin kırmızı kartla cezalandırılması doğru bir karar. Ancak olay Hakem Özgür Yankaya’nın 1. yardımcının ve 4. Hakemin önünde oluyor. VAR’a bakmaya ne gerek var? VAR’ın getirmek istediği güvence maalesef hakemde stres ve kararlarını vermede güvensizlik yarattı. Elbette, 9 kişi kalan bir takım, saha içerisinde hakem ve hakem kararlarının yarattığı yoğun stres ve gerilim futbolcuların koordinasyonunu nasıl bozup olumsuz etkilediğini ve verimi nasıl düşürdüğünü gördük. (Elbette teknik değerlendirmemizde bunları gözönüne alıyoruz.) Poko ihraç olasıya kadar sahada daha iyi bir Göztepe ve 1 puan için uğraşan Malatyaspor vardı. 

Göztepe’de oyun anlamında inceleyecek olursak, 

– Kalede Beto, Göztepe’nin geçtiğimiz yıl en büyük güvencelerinden bir tanesiydi. Ancak maç boyunca çok stresliydi. Beraberlik golü sonrası her şey yoluna girdi. Göztepe 9 kişiyle rakibini adeta oynadığı oyunla sahadan sildi derken, ikinci goldeki hatası büyüktü ve takımın oyundan kopmasına neden oldu.

– Bekler, Gassama ve Traore önlerindeki kanat oyuncuları ile uyum içerisinde değildiler. Beraber hareket edemediler.

– Stoperler Titi ve Reis’de ağır ve tek hamlelik oyuncu olmalarının sıkıntılarını yaşadı. Yerleşim hataları çoktu.

–  Göztepe oyun sistemi olarak 4-2-3-1 sistemini tercih etti.

– Orta sahasında  geri dörtlünün önündeki ikili Poko ve Castro hücum özellikleri olan savunma yönü eksik oyunculardı. (Her ikisinin de oyundan atılması Göztepe adına bir şansızlık. Goufran ise oynadığı süre içerisinde adeta sahada yoktu. Alparslan’ın oyuna girmesiyle birlikte orta sahada mücadele gücü yüksek ve enerjik oyun tarzının benimsenmesi, takımın gücünü olumlu yönde etkiledi. Orta alan daha dengeli oldu ve Halil ve Yasin’in pozitif oyunlarıyla hücum gücü arttı.

– Göztepe’nin forvetine gelince rakip defansı zorlayacak, adam eksilten oyuncusu yoktu. Önde baskı yapamadı. Başta Ghilas son derece etkisizdi. (50. dakikada kaçırdığı gol, maçın kırılma anıydı) Ayrıca çok güvendiğim Deniz Kadah’da beklediğim coşku yoktu.

– Malatyaspor, Göztepe karşısında kaybetmemek adına oyun planı yapmıştı. Adem’in de gerilimi arttırması Göztepe’nin 9 kişi kalması işini kolaylaştırdı. Göztepe ikinci golü yemese oyunu kesinlikle lehine çevirecekti. Ancak olmadı. Göztepe’ye yazık oldu. Alınan bu mağlubiyet sonrası “Enseyi karartmaya gerek yok” Zaman, hataların ve eksiklerin görünüp tedbir alınma zamanıdır.


Share Now

Related Post

Leave us a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.